Blogosfera

Joanna Senyszyn: Palikot gwałci Nowicką

Data dodania: 2013-02-08 08:40

Lider Ruchu swojego nazwiska za dużo gada, w dodatku bez zastanowienia. I wyszło szydło z worka. Palikot niechcący przyznał, że wniosek o odwołanie marszałkini Nowickiej to intryga, teatrzyk i instrumentalne wykorzystanie posłanki Grodzkiej.

Wynika to jednoznacznie ze słów: ?wiadomo, że za tym wszystkim stoi po pierwsze kołtun polski /?/czyli niechęć do głosowania ws. Anny Grodzkiej, tego dziwoląga wciąż dla większości tych parlamentarzystów /?/ dochodzi do tego wstyd po przyznaniu nagród dla członków Prezydium Sejmu /?/ Żeby zagłuszyć te dwie sprawy ? z jednej strony kołtuna, z drugiej ? te ćwierć miliona, próbuje się wmówić opinii publicznej, że ja tu coś rozgrywam. Co ja proponuję? Kobietę za kobietę?.

Wypowiedź powyższa to przyznanie się do perfidnej rozgrywki. Przecież, gdyby Palikot naprawdę chciał tylko usunięcia Nowickiej z prezydium Sejmu, dopiero po jej odwołaniu zgłosiłby kandydaturę posłanki Grodzkiej na nową vicemarszałkinię. Zrobił to wcześniej w celu wywołania medialnej burzy. I nie zawiódł się. Od dwoch tygodni jego dołujący w sondażach Ruch jest na ustach wszystkich. Niewykluczone, że informację o nagrodach celowo przekazał mediom, aby mieć pretekst do zaistnienia i pokazywania swojego ugrupowania jako wzorca uczciwości i niezłomnych zasad. Zastanawiające, że w Senacie, mimo dwa razy większych nagród, nie ma afery. Czyżby dlatego, że tam Ruch Palikota nie ma wicemarszałka? A że przy okazji z Nowickiej robi się kozła ofiarnego? Cóż, gdzie koty palą, tam (jednak niekoniecznie) wicemarszałkinie lecą.

Oburzony Palikot zarzuca Sejmowi stosowanie przemocy wobec jego ugrupowania w związku ze sprawą odwołania wicemarszałek Wandy Nowickiej. Ujmuje to dobitnie: ?Gwałci się autonomię, podmiotowość mojego ugrupowania??. Równocześnie sam gwałci Wandę Nowicką, usiłując wymusić na niej rezygnację, gdyby nie została odwołana. Posługuje się podwójnym szantażem. Raz mami, że rezygnując, przejdzie do historii europejskiego parlamentaryzmu. Za chwilę grozi, że jeśli nie zrezygnuje ?jest duży znak zapytania, czy będzie kandydowała z ?jedynki? w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2014 r.

Palikot zapowiedział w imieniu klubu, że jeśli ?Nowicka nie zostanie odwołana, ale złoży rezygnację, a na funkcję marszałka zostanie powołana Anna Grodzka, wtedy się upijemy. Jeśli się okaże, że tak nie będzie, to się zastanowimy i przełożymy picie na następny raz?. Wanda Nowicka, jako szefowa Federy, widziała zbyt wiele nieszczęść z powodu alkoholu, żeby przykładać rękę do upicia się kilkudziesięciu mężczyzn.

Zobacz profil polityka: Joanna Senyszyn